L’àmbit dels recobriments superficials ha evolucionat exponencialment en els últims anys, gràcies a la constant innovació en materials i la millora de les tecnologies de dipòsit que han permès avançar cap a la funcionalització avançada de superfícies de materials i peces.
L’empresa catalana Flubetech, membre del Clúster MAV, s’ha especialitzat en les tecnologies de dipòsit PVD (Physical Vapor Deposition), HF-CVD (Hot Filament Chemical Vapor Deposition) i HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) pel desenvolupament, la fabricació i la comercialització de recobriments durs ceràmics que confereixen propietats anti-desgast, anti-adherència i bio-mèdiques a superfícies.
Conversem amb detall amb l’equip directiu de Flubetech: Carles Colominas, CEO, Francesc Montalà, Responsable del Departament Tècnic, i Víctor Cot, Responsable de Producció, sobre les tecnologies de recobriments que ofereixen i els avantatges de la tecnologia HiPIMS en relació amb els recobriments PVD convencionals. Durant l’entrevista també ens presenten l’estratègia d’expansió de l’empresa amb l’obertura d’una nova planta al País Basc.
Nascuda el 2006 com a spin-off de l’IQS School of Engineering, podrieu resumir la creació i l’evolució de Flubetech al llarg d’aquests anys?
L’origen de Flubetech té poc a veure amb la tipologia de recobriments que oferim a dia d’avui. De fet, el nom de l’empresa fa referència a la nostra proposta de valor inicial: la fabricació de recobriments en llit fluïditzat (Fluidised Bed Technologies), una tecnologia CVD basada en partícules en suspensió que reaccionen amb gasos per a la creació de capes superficials. Amb aquesta tecnologia vam treballar, entre altres, amb el sector de la construcció, concretament recobrint partícules per marbre sintètic, fins a la crisi que va patir aquest sector el 2008.
Donada la forta caiguda del sector de la construcció ens vam reinventar i vam pivotar la proposta de valor cap a les tecnologies PVD i CVD aplicades al sector metall-mecànic que vam complementar més endavant amb la tecnologia HiPIMS. Com a resultat, ens ha permès diferenciar i aportar valor afegit a les nostres solucions de recobriment i obrir camí a nous mercats, principalment al sector de la mobilitat, el de la maquinària industrial, el de la indústria mèdica i el de la indústria alimentària.
De quines tecnologies disposeu actualment?
Després de la crisi del 2008, ens vam especialitzar en els recobriments PVD, basats en evaporar un metall per mitjans físics que reaccionen amb un gas ionitzat per obtenir un compost ceràmic que s’adhereix a la superfície del substrat objectiu. A diferència d’altres competidors, nosaltres no treballem amb l’arc elèctric com a font energètica per evaporar del metall, sinó amb la tecnologia Magnetron Sputtering, la qual permet l’obtenció de recobriments en forma de capa prima més homogenis i uniformes sense la presència de defectes, com micro-gotes; tot i que el procés de deposició és una mica més lent.
Matrius de SILNITRON TIC, un recobriment CVD basat en compostos ceràmics de Ti i Si
També estem implicats en tecnologies CVD, que es basen en fer reaccionar precursors químics en estat gasós per obtenir un nou component químic; per exemple, el metà i l’hidrogen, que reaccionen i permeten l’obtenció d’enllaços de carboni de tipus diamant.
Finalment, farà uns sis anys vam incorporar la tecnologia HiPIMS i ens vam convertir en la primera empresa del sud d’Europa en disposar d’aquesta tecnologia, que ens ha permès créixer i treballar amb empreses amb necessitats extremes de recobriments.
Quins són els principals avantatges de la tecnologia HiPIMS, en comparació amb els recobriments PVD convencionals?
La tecnologia HiPIMS evapora discontínuament aplicant polsos altament energètics sobre el metall a evaporar a la freqüència de micro segons; mentre que la tecnologia PVD convencional sotmet el material a una font menys energètica i de manera continuada. Conseqüentment, en el cas d’un recobriment per HiPIMS, s’aconsegueix que el creixement dels cristalls del recobriment siguin nanoestructurats i per tant sigui més dens, homogeni i mostri una major adherència amb la peça, augmentant les seves propietats mecàniques i seva capacitat de resistència a la corrosió i a l’oxidació en calent.
Màquina HiPIMS i peces recobertes mitjançant aquesta tecnologia
Recentment heu obert una nova planta al País Basc. Què ens en podeu explicar?
Estem molt contents d’haver pogut establir-nos a la localitat d’Idiazabal, a Gipuzkoa, aquest 2021. Ens permetrà enfortir la nostra presencia al País Basc i reduir els terminis d’entrega al nord d’Espanya. La planta, que ja està operativa i compta amb cinc treballadors, també està especialitzada en recobriments industrials d’altes prestacions per mitjà de la tecnologia PVD.
Anteriorment, el 2018, vam crear, juntament amb l’empresa Tantal, Coating Tech, una planta a Argentina que va permetre aterrar al mercat llatinoamericà. Ha estat una gran experiència d’internacionalització. Hem après molt i ens ha demostrat que som capaços d’expandir les nostres solucions a nivell global. Ara, estem treballant intensament per traslladar tot el coneixement de Flubetech a la planta del País Basc i fer-la créixer.
Quina tipologia de peces recobriu i per a quins mercats?
Recobrim peces de sectors diferents, motlles i matrius, eines de tall, components sotmesos a desgast, per la fabricació d’envasos pel sector alimentari, cosmètic i farmacèutic, implants i pròtesis pel sector mèdic amb propietats bio-acceptades i sobretot anti-desgast. Per treballar en l’àmbit biomèdic comptem amb el certificat ISO 13485.
Peça recoberta per a pròtesis de mandíbula desenvolupada per Flubetech
Busquem sempre oferir a la peça unes prestacions significativament millorades, dotant-la de més durabilitat i més resistència al desgast, a la fricció i a la corrosió, així com una major resistència a altes temperatures, reduint i endarrerint l’aparició de defectes físics.
Actualment, estem explorant nous sectors a on el PVD encara no està tant implementat i volem bascular cap aquells en els què la tecnologia presenti un alt potencial, com, per exemple, la indústria de components de la indústria química, del petroli i injecció i estampació, on es coneixen els recobriments convencionals i podria beneficiar-se dels nous recobriments d’alta tecnologia.
Els vostres clients us confien les seves peces, és molta responsabilitat. Com ho gestioneu?
Tenim clar que som una empresa de serveis, ja que els nostres productes van, literalment, units als del nostre client, que alhora té un client final. Treballem, doncs, en equip i col·laboració amb els nostres clients per millorar el rendiment de les seves peces. El seu èxit és el nostre i si ell perd, nosaltres també el perdem. Així doncs, els nostres clients ens confien les seves peces i nosaltres tenim una gran responsabilitat i compromís per aportar-los una solució ràpida i efectiva amb recobriments excel·lents.
A vegades ens sentim com metges dels materials, és a dir, oferim els tractaments preventius i solucions a les peces per retornar al seu estat productiu, i estem preparats per oferir-les tant a clients amb peça única, sèries curtes o a clients amb un alt volum de peces.
En l’àmbit de la innovació, esteu desenvolupant algun recobriment nou?
Sí, estem desenvolupant nous recobriments Hipims i entre ells, els que es troben a mig camí entre els recobriments PCD (Polycrystalline Diamond) i els recobriments DLC (Diamond-Like Carbon), els quals poden aportar coeficients de fregament molt baixos. Sabem que entre el diamant i el grafit hi ha una gamma de recobriments (anomenats carbó amorf tetraèdric, TaC, per les seves sigles en anglès) que presenten més duresa i poden tenir una molt bona acollida en aplicacions d’eines quirúrgiques.
També participem en diferents projectes de R+D regionals, nacionals i europeus, a través de convocatòries d’ACCIÓ, CDTI i europees, que ens permeten estar al dia de l’estat de l’art, necessitats industrials i avançar en la recerca fent proves amb nous materials avançats i tecnologies d’última generació.
Peces recobertes amb tecnologia DLC
Com treballeu la Responsabilitat Social Corporativa a l’empresa?
Ho plantegem a través d’accions directes, com per exemple, obrir les portes a els estudiants que vulguin fer una estada en empresa, treballs de recerca, final de grau o màster relacionats amb la nostra tecnologia o recobriments amb general. També col·laborem amb els projectes dels alumnes universitaris, com a exemple MOTOSPIRIT. Som membres actius d’associacions sense ànim de lucre com el Clúster MAV, AIAS i ASAMMET des d’on s’impulsen presentacions i cursos per donar a conèixer l’àmbit del recobriments, tractaments i metal·lúrgia en general per animar als joves, i en especial a les noies, a estudiar enginyeria o altres carreres STEM.
Sobre Flubetech
Flubetech és una empresa de referència en el desenvolupament, fabricació i comercialització de recobriments durs ceràmics i funcionals utilitzant tecnologies PVD d'última generació. Neix el 2006 com a spin-off del IQS School of Engineering (Barcelona) i, a dia d’avui, segueix mantenint el seu compromís amb la innovació per a la indústria mitjançant el desenvolupament de nous recobriments durs per a noves aplicacions industrials, assistint així a les empreses a millorar la qualitat dels seus productes, la seva competitivitat i la seva responsabilitat en sostenibilitat.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com